Publicerat 5 september 2018 i kategorin Artiklar

Sänkt skatt för bolagssektorn

Riksdagen har beslutat att införa en generell begränsning av avdrag för interna och externa ränteutgifter i bolagssektorn kombinerad med en sänkning av bolagsskatten.

Med syfte att minska den olikformiga behandlingen av ränta på lånat kapital, som är avdragsgill i ett bolag, och utdelning, som ett bolag inte får dra av, har en begränsning av avdragsrätten för räntor införts vid inkomstbeskattningen.

Generell begränsning

Begränsningen innebär att ett negativt räntenetto, ränteintäkter minus räntekostnader, får dras av med högst 30 procent av ett avdragsunderlag som motsvarar EBITDA. Det är i princip företagets resultat före värdeminskningsavdrag, räntor och skattemässiga justeringar.

Denna begränsade avdragsrätt för räntor gäller aktiebolag, ekonomiska föreningar, stiftelser samt handelsbolag med minst en juridisk person som delägare.

Förenklingsregel

Det har samtidigt införts en förenklingsregel som innebär att negativa räntenetton upp till fem miljoner kr alltid får dras av. Det innebär att merparten av alla företagen även fortsättningsvis får fullt avdrag för sina utgiftsräntor. Ingår företaget i en koncern gäller dock beloppsgränsen för hela koncernen.

Sänkt bolagsskatt

Bolagsskatten sänks för alla bolag. Det sker i två steg. Först till 21,4 procent åren 2019-2020 och sedan till 20,6 procent för räkenskapsår som påbörjas från och med 1 januari 2021.

Expansionsfondskatt

Expansionsfondskatten sänks från 22 till 20,6 procent. För att undvika komplicerade övergångsregler sker ändringen i ett steg 2021. Övergången till de nya reglerna sker genom att tidigare gjorda avsättningar anses återförda enligt nuvarande regler och genast åter avsatta enligt de nya reglerna.

Värdeminskningsavdrag hyreshus

Reglerna om värdeminskningsavdrag för nyproducerade hyreshus ändras på så sätt att 2 procent av byggnadens anskaffningsvärde får dras av per år de sex första åren från det att hyreshuset färdigställs (primäravdrag). Det gäller utöver ordinarie avdrag för värdeminskning. Primäravdraget gäller även utgifter för till- eller ombyggnad.

För ny-, till- eller ombyggnad som färdigställts under tiden 1 januari 2017 till och med 31 december 2018 får primäravdrag göras för den del av sexårsperioden som återstår den 1 januari 2019.

Periodiseringsfond

Schablonintäkten för avsättning till periodiseringsfond höjs från 72 till 100 procent av statslåneräntan.

Det införs särskilda övergångsregler för återföring av periodiseringsfonder där ett något högre belopp ska återföras än det som satts av till fonden. Motiveringen till det är att den sänkta bolagsskatten inte ska leda till oönskad skatteplanering.

Koncernbidrag

En övergångsregel införs även för koncernbidrag mellan bolag som har olika beskattningsår så att de inte kan flytta vinster för att komma åt den lägre bolagsskatten.

Övergångsregler

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2019.

Skatteutskottet betänkande 2017/18:SkU25

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Gå till startsidan