Hem » Nyheter » Periodiseringsfond vid ombildning
Publicerat 15 december 2017 i kategorin Artiklar
Periodiseringsfond vid ombildning
Kammarrätten nekade företagaren avdrag för avsättning till periodiseringsfond vid ombildning från enskild firma till aktiebolag eftersom aktiebolaget inte gjort någon avsättning för fonden i räkenskaperna.
Vid en ombildning från enskild firma till aktiebolag får bolaget överta en periodiseringsfond helt eller delvis om
- överföringen inte leder till uttagsbeskattning,
- den fysiska personen gör tillskott till aktiebolaget som motsvarar överförd periodiseringsfond, och
- periodiseringsfonden bokförs i aktiebolaget.
En enskild näringsidkare ska återföra sina avdrag till periodiseringsfonder när han upphör att bedriva näringsverksamhet.
Bakgrund
I det aktuella målet hade en företagare ombildat sin enskilda firma till aktiebolag. I samband med ombildningen överfördes periodiseringsfonder från beskattningsåren 2011 och 2012 samt den avsättnings om 114 000 kr som gjordes ombildningsåret 2013.
Aktiebolaget hade deklarerat övertagandet av alla periodiseringsfonder inklusive den sista på blankett N7 ”Övertagande av fonder och fördelningsbelopp”. Aktiebolaget hade även i sin deklaration påföljande år redovisat hur man tagit dessa periodiseringsfonder i anspråk.
Däremot fanns inte den sista avsättningen med i den årsredovisning som lämnades till Bolagsverket. Avsättningen saknades även i den inkomstdeklaration som företagaren lämnade till Skatteverket 2014. Företagaren begärde därför omprövning av beskattningsåret 2013 och yrkade att han skulle medges avdrag med 114 000 kr.
Förvaltningsrätten
Enligt förvaltningsrätten saknades förutsättningar för bolaget att överta periodiseringsfonden då bolaget inte gjort avsättning i räkenskaperna för den det år ombildningen genomföres. Eftersom den enskilda firman upphört utan att periodiseringsfonden förts över till aktiebolaget medgav inte förvaltningsrätten yrkat avdrag.
Kammarrätten
Företagaren överklagade till Kammarrätten i Göteborg och framhöll att han hade lämnat in en ny rättad årsredovisning till Bolagsverket. Skatteverket påpekade i ett yttrande till domstolen att det inte är god redovisningssed att rätta ett fastställt bokslut med ett nytt. Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD 2012 ref. 61, så godtas inte ett sådant rättat bokslut vid beskattningen.
Kammarrätten gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten och vägrade avdrag för avsättningen.
Dom 2017-09-26, mål nr 5102-16
Företagsaktuellt nr 6 2017