Publicerat 5 september 2018 i kategorin Artiklar

Nya lagar förordningar

Här presenteras kort ett urval av de lagar och förordningar som har trätt ikraft under första halvåret 2018 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.

✅Personalliggare i fler verksamheter

Systemet med personalliggare har nu utvidgats till att även avse fordonsserviceverksamhet, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvårdsverksamhet.

En nyhet är att även ägarna till verksamheten och deras familjer ska noteras i liggaren, när det finns anställd personal.

✅Ett nytt särskilt anställningsstöd

Ett särskilt anställningsstöd i form av introduktionsjobb har ersatt fem andra anställningsstöd. De stöd som ersatts är instegsjobb, särskilt anställningsstöd för deltagare i jobb och utvecklingsgarantin, förstärkt särskilt anställningsstöd samt två typer av traineejobb.

Introduktionsjobben har en subventionsnivå på 80 procent och ett tak vid en bruttomånadslön på 20 000 kr.

✅Månadsuppgifter, AGI

Redan nu ska vissa företag lämna uppgifter om lön och skatteavdrag för varje anställd månadsvis till Skatteverket i stället för en gång per år. Det gäller företag med fler än 15 anställda som är skyldiga att föra personalliggare i restaurang-, hårvårds-, tvätteri- eller byggverksamhet.

Övriga företag ska börja lämna månadsuppgifter från och med den 1 januari 2019.

✅Förmån av hälso- och sjukvård

Skattefriheten har slopats för förmån av privat hälso- och sjukvård i Sverige och för förmån av vård och läkemedel utomlands. Som en konsekvens av detta har även arbetsgivarens avdragsförbud för sådana utgifter slopats. De nya reglerna gäller förmån och sjukvårdsförsäkringspremie som betalas efter den 30 juni.

Skattefriheten finns dock kvar för förmån av vård och läkemedel utomlands vid insjuknande i samband med tjänstgöring utomlands.

✅Skattetillägg vid självrättelse

Skatteverket har nu möjlighet att i vissa fall ta ut skattetillägg även om en person själv har rättat en oriktig uppgift. Det gäller när Skatteverket har informerat om att en generell kontroll ska genomföras och rättelse, som har koppling till den kontrollen, görs mer än två månader därefter.

✅Ny dataskyddslag

EU:s dataskyddsförordning har kompletterats med en ny dataskyddslag. Lagen innehåller bestämmelser om bland annat känsliga personuppgifter, sanktionsavgifter och överklagande.

✅Lag om ekonomiska föreningar

En ny lag om ekonomiska föreningar har börjat gälla. I sak motsvarar lagen i stora delar den tidigare lagen. Men antalet obligatoriska uppgifter i stadgarna har minskat och ett förenklat avvecklingsförfarande har införts för ekonomiska föreningar som bland annat saknar skulder.

✅Arbetsplatsinspektioner

Polisen har fått utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Inspektionerna ska dock begränsas till branscher där det finns en särskild risk för sådana anställningar.

✅Bristande tillgänglighet

Förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet omfattar nu även företag som sysselsätter färre än tio anställda och som tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten. Med bristande tillgänglighet avses att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att skäliga åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits.

✅Plan för återgång i arbete

När ett sjukfall antas pågå i minst 60 dagar är arbetsgivaren skyldig att tillsammans med arbetstagaren ta fram en plan för återgång i arbete. Planen ska vara upprättad senast då arbetstagaren har varit frånvarande i 30 dagar.

✅Bonus–malus

Det har införts ett bonus–malus-system för nya lätta fordon. Det omfattar personbilar klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar med fordonsår 2018 eller senare som blivit skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare.

Bonus–malus-systemet innebär att fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60 000 kr. Fordon med höga utsläpp av koldioxid får en högre skatt de första tre åren (malus).

✅Färre karensdagar i a-kassan

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen har minskats från sju till sex.

✅Höjt tak i sjukförsäkringen

Inkomsttaket i sjuk- och föräldraförsäkringen har höjts från drygt 24 800 kr till drygt 33 000 kr per månad. Den som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får nu 80 procent av lönen från Försäkringskassan när de är sjuka eller föräldralediga.

✅Körkortslån

Det har införts en möjlighet till statligt lån för körkortsutbildning (körkortslån) för vissa personer som är anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Körkortslånet får användas i samband med utbildning hos trafikskolor för att kunna få körkort för personbil.

✅Skattereduktion för fackavgift

Skattereduktionen för fackföreningsavgifter har återinförts för avgift som betalas efter den 30 juni. Reduktionen uppgår till 25 procent av den avgift som betalats under året.

✅Vinstuppskov vid bostadsbyte

Vinstuppskovsreglerna vid byte av bostad har anpassats till den samhällsomvandling som nu sker i Malmfälten.

Vid sådan betydande samhällsförflyttning kan uppskov med vinstbeskattningen erhållas om en ny bostad köps inom sju år efter det att ursprungsbostaden sålts. Reglerna gäller försäljningar som sker under åren 2017-2027.

✅Skydd vid telefonförsäljning

Det har införts ett generellt skriftlighetskrav i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Kravet gäller när ett företag på eget initiativ kontaktar en konsument per telefon. När parterna vill ingå ett avtal ska företaget bekräfta sitt anbud skriftligt och konsumenten skriftligt acceptera anbudet.

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Gå till startsidan