Publicerat 12 april 2018 i kategorin Artiklar

Uttagsbeskattning av stallplats

Kammarrätten bestämde uttagsvärdet till 500 kr per månad och häst vid uttagsbeskattning för privat användning av fyra stallplatser på hästägarens egen lantbruksfastighet.

När en företagare tar ut en förmån för privat bruk ur sin näringsverksamhet ska förmånens marknadsvärde redovisas som intäkt. Marknadsvärdet är det pris som företagaren skulle ha fått betala på orten för en motsvarande vara eller tjänst. Finns det inget jämförbart pris på orten ska ett uppskattat marknadsvärde användas.

Hästar på egen fastighet

Linda äger en lantbruksfastighet. Hon har fyra hästar på fastigheten och en av fastighetens ekonomibyggnader används till viss del som stall. Hästarna har tillgång till boxplatser och grönbete på gården.

Vid beräkning av det belopp som Linda ska uttagsbeskattas för anser hon att det måste beaktas att ladugården där hästarna är uppstallade inte är renoverad, det saknas sadelkammare samt varmvatten och att det är låg takhöjd. Det finns inte heller skrittmaskin, foderrum eller spolplats. Under Skatteverkets utredning har hon skickat in exempel på annonser avseende stallplatser och sommarbete där priser varierar mellan 200 kr och 500 kr per månad.

Skatteverket uppskattade marknadsvärdet till 700 kr, exklusive moms, per häst och månad.

Linda överklagade Skatteverkets beslut.

Förvaltningsrätten

Av förarbetsuttalanden framgår, enligt förvaltningsrätten, att om något bestämt marknadspris inte kan fastställas får man nöja sig med en uppskattning av ett intervall inom vilket marknadspriset rimligen bör ligga. Ligger priset inom detta intervall får priset anses marknadsmässigt.

För att uppskatta marknadsvärdet för de i målet aktuella stallplatserna ansåg förvaltningsrätten att en individuell bedömning måste göras. Hänsyn ska tas till att det aktuella stallet är slitet och ligger ute på landsbygden samt att inga löpande kostnader för till exempel strö och foder tagits upp i näringsverksamheten.

Förvaltningsrätten konstaterade att de annonser som Linda kommit in med kunde ge viss vägledning vid bedömning av marknadsvärdet även om de inte fullt ut avsåg hästhållning under jämförbara förhållanden. De stallplatser som Linda ska uttagsbeskattas för borde enligt förvaltningsrätten ligga i det övre spannet av den prisbild om 200-500 kr som de ingivna annonserna visar. Förvaltningsrätten bedömde därför att marknadsvärdet skäligen skulle uppskattas till 500 kr per månad och stallplats.

Kammarrätten

Skatteverket överklagade förvaltningsrättens dom. Kammarrätten i Göteborg instämde i förvaltningsrättens bedömning och avslog överklagandet.

Dom 2018-01-26, mål nr 3888-17

Läs också Bygga om lada till stall >>

 

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Gå till startsidan